Nazwa : | Betanina | ||||
Numer E : | E162 | ||||
Nazwa ang. : | Betanin |
DOSTĘPNE KONCENTRACJE *
|
||||
Zawartość barwnika | Rozpuszczalność | Postać | ||
WS | płyn | |||
WS | proszek | |||
WS - Water Soluble - barwnik rozpuszczalny w wodzie |
DOPUSZCZALNE DOZOWANIE
|
|||||
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 100mg/l | Kandyzowane owoce i warzywa | 200mg/kg | ||
Konserwy z czerwonych owoców | 200mg/kg | Wyroby cukiernicze | 300mg/kg | ||
Dekoracje i powłoki | 500mg/kg | Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie | 200mg/kg | ||
Lody spożywcze | 150mg/kg | Aromatyzowane sery topione | 100mg/kg | ||
Desery, aromatyzowane przetwory mleczne | 150mg/kg | Sosy, przyprawy | 500mg/kg | ||
Musztardy | 300mg/kg | Pasty rybne i pasty ze skorupiaków | 100mg/kg | ||
Wstępnie obgotowane skorupiaki | 250mg/kg | Zamienniki łososia | 500mg/kg | ||
Surimi | 500mg/kg | Ikra ryb | 300mg/kg | ||
Wędzone ryby | 100mg/kg | Jadalne skórki serów i jadalne osłonki | q.s. | ||
Ekstrudowane wyroby smakowe typu sneksy | 200mg/kg | Produkty dietetyczne i kontrolujące wagę | 50mg/kg | ||
Inne wyroby typu sneksy i orzechy w polewie | 100mg/kg | Suplementy diety w postaci płynnej | 100mg/kg | ||
Zupy | 50mg/kg | Suplementy diety w postaci stałej | 300mg/kg | ||
Analogi przetworów z mięsnych i rybnych | 200mg/kg | Napoje spirytusowe | 200mg/kg | ||
Aromatyzowane wina gronowe i pochodne | 200mg/kg | Wina owocowe, również aromatyzowane | 200mg/kg | ||
q.s. - Quantum Satis - dowolna ilość potrzeba do uzyskania zakładanego koloru |
INFORMACJE TECHNICZNE
|
|
Nazwy synonimowe: | Czerwień buraczana |
Definicja: | Czerwień buraczana jest otrzymywana z korzeni naturalnych odmian buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L. var. rubra) w wyniku wyciskania soku z utartych buraków lub przez wodną ekstrakcję poszatkowanych korzeni buraka i wzbogacenie w składniki aktywne. Barwnik składa się z różnych pigmentów, należących do klasy betalain. Głównymi składnikami barwiącymi są betacyjaniny (czerwone), z których betanina stanowi 75-95%. Mogą być obecne niewielkie ilości betaksantyny (żółta) i produkty degradacji betalainy (jasnobrązowe). Oprócz barwiących pigmentów, sok lub ekstrakt zawiera cukry, sole lub białka naturalnie występujące w buraku ćwikłowym. Roztwory mogą być zagęszczone, a niektóre produkty mogą być oczyszczane w celu usunięcia większości cukrów, soli i białek. |
* Wymienione dostępne koncentracje barwników, stanowią listę najbardziej popularnych koncentracji wśród naszych klientów. Skontaktuj się z nami jeśli potrzebujesz innej koncentracji danego barwnika. Przedstawione maksymalne dopuszczalne dozowanie jest oparte o treść: Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Podane przez nas informacje powinny być traktowane jako dane poglądowe, o charakterze niezobowiązującym. Należy je zawsze odnieść do specyficznych warunków produkcji, przechowywania i zmian ustawowych. |